Blog

“Kütyük” használatának káros hatásai kisgyermekkorban – A DIGITÁLIS AUTIZMUS!

Egyre több tanulmány mutatja ki, hogy összefüggés van a kisgyermekkori (0-5 éves kor) túlzott elektronikaieszköz-használat és bizonyos fejlődési zavarok között.

Már meghatároztak egy új kifejezést is: a virtuális autizmust! Ennek a legfőbb kiváltó oka a túlzásba vitt televízió-, mobiltelefon- és tablethasználat.

Az autizmussal diagnosztizált 2-3 éves gyerekek 90%-ának esetében a betegség legfőbb kiváltó oka a mérték nélkülitévénézés vagy a virtuális valóság más formáinak kiegyensúlyozatlan használata.

5 éves korig nem tartom üdvözítőnek a tablet, okostelefon vagy laptop használatát, a TV-t is csak korlátozott időben és tartalomban tartom elfogadhatónak! 2 éves korig egyáltalán nem javasolnám még a TV használatát sem! Főleg nem úgy, hogy háttérzajként funkcionáljon! 2-4 éves kor között napi maximum 15-20 percet, de csak addig, amíg a gyerkőc ott ül és figyel. Ha már nem érdekli, feláll és más tevékenységet keres, azonnal ki kell kapcsolni! 4-6 éves kor között az időt felemelném 20-25 percre, az előbbi kitétellel.

5 éves kor után, az óvoda utolsó évében kezdeném el fokozatosan megismertetni a gyerkőcökkel a különböző eszközök ( tablet, laptop, okostelefon) használatát, a fokozatosság elvét figyelembe véve.

Mert a kisgyermekkorban fennálló túlzott eszközhasználat eredményeképpen állapítottak meg késést a pszichomotoros képességek és a nyelvi készségek fejlődésében. Ezen kívül különböző viselkedészavarokat, köztük figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart és autizmust is diagnosztizáltak azon gyerkőcök között, ahol túlzott eszközhasználat történt már kisgyermekkorban.

Minden esetben megállapítható: a szociális kötődés zavara, a szemkontaktus kialakításának hiánya, a nyelvi készségek fejlődésének zavara, a játék, és különösen a közösségi játékok és szerepjátékok hiánya, valamint a sztereotip, ismétlődő tevékenységek megjelenése.

Egyszerűen fogalmazva: amikor azzal keresnek meg, hogy a gyerkőc még 3 évesen sem beszél, nem tud társas kapcsolatokat kialakítani, nem képes rövid távon sem koncentrálni sem játékra, sem étkezésre összpontosítani, akkor biztosra veszem, hogy sajnos túl sokat tölt az elektronika világában!

Tudom, hogy egy új korszakot élünk, amelynek megvannak a fantasztikus előnyei is, de ne felejtsük, hogy a buktatói is. Az egyik ilyen és talán a legfontosabb, amely a gyermekes szülőket érinti, a virtuális autizmus!

Bár lehet, hogy pillanatnyilag kényelmes és úgy látjuk, hogy a gyerkőcök is élvezik, azért vagyunk mi a felnőttek, hogy tudjuk, ennek hosszú távon rengeteg káros következménye van.

Kérlek Bennetek, hogy mérlegeljétek a következmények súlyát és döntsetek helyesen!

Bízom minden szülő helyes értékítéletében!

 

Puszillak Benneteket:

Gyerkőcökkel Suttogó