Blog

Kedves szülők és Gyerkőceik jövőjéért aggódók!

2015-öt írunk. Nekünk, magyaroknak hatalmas kincsünk van, a kreativitásunk, a tehetségünk. Az elmúlt évtizedekben, sőt századokban is nagy szükség volt erre az egyedülálló képességünkre, de ez a XXI. századdal felerősödött.

Gondoljunk bele, 1999-ben a mobiltelefon egy külön táskát jelentett és csak a nagyvárosokban tudtad használni, arról már nem is beszélve, hogy nem volt kit hívni, hiszen vezetékes telefon sem volt minden háztartásban.

És most!

Eltelt 15 év és mail-ezel, chat-elsz, faecebook-ozol, netezel, gps-t használsz akár séta közben, hogy megtalálj egy utcát, persze azon kívül, hogy bármikor, bárhonnan, bárkit elérsz.

Egy német kutatócsoport szerint olyan mértékű az információrobbanás, hogy 12 havonta megduplázódik a megismerhető tudás mennyisége.

Mi pedig csodálkozunk, hogy a szülők kapkodják a fejüket, hogy most mit is adjanak át tudásban Gyerkőcüknek. A Csemeték pedig – és ez nagyon jó hír – képesek az egyre több és több információ befogadására, sőt igénylik is!

Tehát! Kire-mire hallgassunk?

-Hagyjuk a gyereket játszani, csinálja, ami jólesik neki? Maradjon minél tovább „gyerek”, menjen iskolába 7,5-8 évesen?

Vagy!

-Foglaljuk le Gyerkőcünket minél több programmal, foglalkozással, nyelvtanulással, sporttal, tánccal, kézművességgel? Dobjuk az iskola mélyvizébe minél hamarabb?

Szülő legyen a talpán, aki vívódás nélkül tudja a választ.

Ne várjatok egyszerű és könnyű megoldást, mert az nincs! Én sem tudok mindenkire érvényes, egyetemes igazságot mondani. Mint már számtalanszor említettem, minden Gyerkőc más, mindenkinek mást tudok tanácsolni, amihez minden körülményt ismernem kell.

Azt tudom, hogy nem jelenthetjük ki, hogy ez a módszer vagy az a módszer a legjobb, mert ez jó volt nálad is fiam, lányom.

Nem vagyok már 30 éves és bátran kijelentem, hogy a világ nap mint nap változik, ezért nagyon sok dolog van az életben, amit nem lehet megszokás szerint csinálni. A gyermeknevelés az egyik ilyen legfontosabb dolog.

Még egyszer: 2015 van, nem 1999, netán 1969… Sok minden változik, alkalmazkodni kell! Legalábbis, ha felelősen szeretnénk gyereket nevelni!

Üdvözlettel:  Gyerkőcökkel Suttogó