Blog

A hiszti!

Minden szülő rémálma.

Miért alakul ki és miért történik? Mit szeretne a gyermekem? Ki, vagy mi bántja? Mit csináltam rosszul?

És még millió kérdés, ami ilyenkor felmerül bennünk. Arról már nem is beszélve, hogy ilyenkor többet nézünk körbe, hogy ki látja és mit gondolhat, mint a saját gyerkőcünkre!

A hiszti egy reakció!

Mi felnőttek általában nem látjuk az okát és elég nehezen viseljük.

Pedig van oka! Mégpedig az, hogy a gyerkőc életéből hiányzik a rend, rendszer, fegyelem és a következetesség!

Nézzük sorba, mit is jelent ez pontosan. Megpróbáltam pontokba szedni, s ha ezeket betartjuk, akkor elkerülhető a hiszti, a verekedés, a dühroham.

  1. A rend

Vagyis a határok kijelölése és ami ennél is fontosabb, azok következetes betartása, betartatása. A korlátok felállítása pedig minden tevékenységnél fontos kritérium. Legyen szó esti elalvásról, reggeli készülődésről, közös étkezésekről.

Miért fontos?

Mert a gyermekek csak így érzik biztonságban magukat. S így sokkal hamarabb alakul ki bennük az önszabályozás, vagyis tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem akkor is, ha Te nem vagy Vele!

  1. A rendszer

Ha az első pontot megtanítod gyermekednek és következetesen be is tartatod Vele, akkor kialakul a család számára is elfogadható és követhető napirend. Kialakul egy rutin reggelre is, estére is és minden élethelyzetre.

Mert ne felejtsük:

A rendszeresség biztonságérzetet ad minden gyerkőcnek! Aki pedig biztonságban érzi magát az nem hisztizik!

  1. A fegyelem

Nagyon fontos, mert sokszor a gyermekünk testi épsége múlik ezen.  A lelki egészsége pedig 100%-ban!

Fegyelem nélkül nem működik társadalom, óvoda, iskola, munkahely, család.

Igen, a család zavartalan, boldog, kiegyensúlyozott működéséhez is elengedhetetlen a fegyelem.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy például szigorúan 12-kor van vasárnapi ebéd és ettől nincs eltérés. Ám jelenti azt, hogy ebéd előtt nincs édesség, hogy kezet mosunk mielőtt asztalhoz ülünk. Vagyis betartjuk a családunk által felállított rendet, rendszert.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak így érzik biztonságban gyermekeink magukat!

  1. A következetesség

Ez a „varázsszó”!

A kulcsa mindennek. Mert hiába a kialakult napirend, hiába a rendszeresség, ha elhangzik a következő mondat:

„Na most az egyszer!”

Ezzel nem tud mit kezdeni egy csöppnyi gyerkőc! Hiszen, ha egyszer lehetett, akkor miért nem lehet 2-3-4… esetben is. Akkor miért vannak a szabályok?


Természetesen nem arra kell most gondolni, hogy egy család úgy nézzen ki, mint egy katonai kiképző tábor. A család életébe belefér a lazítás, a kikapcsolódás, hogy otthon mindenki felvegye a „játszós ruháját” és kicsit engedjen a mindennapok szorításából. Ami valljuk be, az örökös hisztikkel és dührohamokkal, az állandósult feleselésekkel, az azért sem csinálom meg viselkedésekkel nem tud megvalósulni. Hiszen így tényleg nem arról szól az otthon, hogy nyugalom, kikapcsolódás, feltöltődés, mert egy vég nélküli csatamezővé válik az a hely, aminek a nyugalom szigete kellene, hogy legyen.

És adódik a kérdés:

Miért van ennyi érthetetlen és megszámlálhatatlan hiszti napjainkban?

Mert a gyerkőcök nem tudják, hogy pontosan mit várnak el tőlük, mikor kell és mikor nem kell betartani a szabályokat! És egyáltalán vannak-e szabályok?

Tudom, hogy nem egyszerű a mai felgyorsult világban kialakítani és betartani, betartatni még a családban is egy rendszert, de ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőtté váljanak a gyerkőcök, elengedhetetlen!

A rendszeresség biztonságot ad minden gyermeknek.

Egy próbát megér!?

Gyerkőcökkel Suttogó