Blog

Értékrend!

Higgyétek el, mindenkinek van!

Annak is, aki nem is tud róla. 🙂 Legfeljebb nem érted! Hiszen ritkán beszélünk róla, sőt, úgy látom, hogy egyre inkább tabu ez bizonyos körökben.

Pedig értékrend nélkül nem élhetünk, nem alkothatunk közösségeket, nem alapíthatunk tartós kapcsolatokat, de legfőképpen nem nevelhetünk, nem tudunk gyermeket nevelni!

Az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője!

Ez határozza meg a jó és a rossz fogalmát bennünk, megkülönbözteti a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. És akár tetszik, akár nem, ezt a családban kell(ene) elsajátítani.

Mert mi a gyermeknevelés legfontosabb feladata? Felkészíteni gyermekeinket a felnőtt életre, megtanítani és megmutatni, a helyes és a helytelen közötti különbséget, értéket közvetíteni, többek között példamutatással.

Tudom, tudom! Most éppen felszisszentek, hogy ebben a folyamatban, itt a XXI. században egyre nagyobb szerep jut a családon kívüli környezetnek, mint óvoda, iskola, különórák, edzések, kortársak, barátok és természetesen a média.

Egyetértek!

De!

Ki a felelős azért, hogy hol, milyen elfoglaltságon vesz részt a gyerkőc? Kivel, hol és mit csinál? Mennyit és mit néz? Mennyi és milyen minőségű technikát használ?

Ne felejtsük el, hogy a családon kívüli ingerek többségében szöges ellentétben állnak a családi értékrenddel!

Meg kell küzdened szülőként, hogy a Te értékrended érvényesüljön. Főleg, amíg kisgyermekkorról beszélünk, majd amikor már érett rá, indokold is meg, magyarázd el, hogy Ti például miért nem néztek bizonyos műsorokat, miért segítetek havonta a gyermekosztályon, miért sütsz pitét a szomszéd néninek.

Fantasztikus beszélgetések alakulhatnak ki, megismerhetitek közben egymást. Így, talán még kimondatlanul is át tudod adni azt, amit Te értéknek tartasz az életben. Ha pedig ezt még konkrétan meg is fogalmazod, még jobban megkönnyíted gyermeked lelki fejlődését. 🙂

Elsőre tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Milyen értékrendje van a szüleidnek?
  • És Neked? Párodnak?
  • Családotoknak?

Ha Neked ilyen nehéz erre válaszolni, hogyan és mit fogsz továbbadni?

Állj meg kérlek egy szusszanásnyi időre és próbáld megkeresni és fontossági sorrendbe rakni a számodra legfontosabb emberi értékeket!

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: bizalom, becsület, empátia, hagyományőrzés, kedvesség, következetesség, megbocsájtás, segítőkészség, szorgalom, tudatosság, tisztelet, őszinteség…

Remélem, hogy minden családnak sikerül megtalálni a számára leginkább elfogadható értékrendet és sikerül azt betartani és betartatni!

Hidd el, megéri!!!

Mert értékrend nélkül csak létezünk, de nem élünk!

Üdv: Gyerkőcökkel Suttogó