Blog

Nem rajzol a gyerkőc!

Amíg nem válik óvodáskorúvá a gyermeked, addig ez a mondat nem jelent semmit.

Ám utána…

Sok fejtörést okoznak vele minden szülőnek. Vagyis problémát csinálunk belőle!

Pedig nem minden gyerkőc szeret és tud rajzolni!

Ha pedig nincs benne sikerélménye, valószínű, hogy nem szívesen csinálja.

De miért is tartja olyan fontosnak az óvoda, az iskola, sőt az iskolaérettségi vizsgálat is a rajzolást?

Igen, a finom-motoros képességek! Ezeket bizony 6 éves korig, az iskola kezdéséig el kell sajátítani! Ám, azt egyéb más módon is megszerezheti egy gyerkőc. Csak kicsit tágítani kellene a látószögünket!

Elsőként saját példámat hoznám fel:

A fiam nem szeretett rajzolni, nagyon nem, viszont szívesen szerelt, csavarozott, szögelt, fűrészelt már 3-4-5 évesen az édesapjával. Rendszeresen segített 5 éves korától port törölni, lépcsőt felmosni, mosogatni. Sokat írtunk egy fadarabbal földre, homokba számokat, sőt autók szimbólumát is. Mert ez érdekelte.

Az első osztályt 6 évesen és 11 naposan kezdte. Füzetvezetése, írása kiváló és gyönyörű volt.

Rajzolni ma sem szeret. Ám munkái, amit kiad a kezéből, hibátlanok.

Láttam olyan 4,5 éves kisfiút, aki varázslatosan tudott bánni a szögbelövővel, aki simán felszerelt egy zsanért, mert édesapja megtanította, megszerettette vele. Fantasztikus volt a kézügyessége, a figyelme és az odafigyelése arra, amit végez. A szülők azért kerestek meg, mert az óvoda szólt, hogy nem rajzol! „Beste Gyerkőce!”

És volt egy csodálatos, fürtös hajú kislány, aki nyers tésztából csodákra volt képes, mert édesanyjától, de főleg nagymamájától ezt tanulta meg. Elárulom, hogy rajzolni Ő sem szeretett, az oviban nála is volt ebből probléma!

És természetesen vannak gyönyörűen és élvezettel rajzoló gyerkőcök. Az egyik például lerajzolt engem, amíg a szülőkkel beszéltem. Teljesen felismerhető voltam!😊

Nem vagyunk egyformák!

Én ennek kimondottan örülök! Merjünk kilépni a sémákból, merjük meglátni a tehetséget minden formájában. Dicsérjük és erősítsük meg a gyerkőcöket abban, amit jól csinálnak! Mert hittel vallom:

„Mindenki tehetséges valamiben, csak azt a valamit meg kell találni!”

Kinek a rajzolás, kinek egyéb más!

Üdvözlettel: Gyerkőcökkel Suttogó