Blog

Nevelés és a fegyelem!

Amikor ezt a két szót meghalljuk, mindjárt az óvoda és az iskola jut az eszünkbe. Mert hát hol is folyhatna máshol nevelés, mint az intézményekben, ahol a nevelők végzik a munkájukat.
Eközben viszont elfelejtünk egy nagyon fontos dolgot! Mire gyerkőcünk közösségbe kerül, bizony a szülőknek kell megtanítani a jó és a rossz fogalmáról, annak helyes megkülönböztetéséről, tetteinek következményéről, a türelemről.
Összefoglalva: a FEGYELEMRŐL!

Három kérdést teszek fel a szülőknek, amikor megkeresnek:

1. Mit teszel, amikor a gyerkőc nem fogad szót?
2. Milyen az „eszköztárad” a fegyelmezéshez?
3. Működik-e a módszered?

Mert tetszik, nem tetszik, de tény: gyermek és szülő viszonyában alá-fölé rendeltségi viszony van. Kell is, hiszen valakinek meg kell tanítani a gyerkőcnek mi a jó és mi a rossz. A baj csak azzal van, hogy egyre több helyen látom, hogy ez az alá-fölé rendeltségi viszony felcserélődött!
Vagyis az van, amit a gyermek akar, amikor akarja, és ahogyan akarja. A szülők pedig nem tudnak, sokszor pedig nem akarnak nemet mondani.
Annak ellenére írom ezt, hogy a valóságban viszont túl sokat hangzik el a nem szócska. Éppen ezért veszti el jelentéstartalmát, a gyerkőcök pedig okosak, hamar rájönnek erre.

Pl: „Ha nem eszed meg az ebédet, nem kapsz édességet!”

Tedd a szívedre a kezed. Ezt hányszor tartottad be igazán?
A gyerkőc pedig feszegeti a határokat, keresi a réseket, és ha nem találja szemben magát következetességgel, akkor nem veszi komolyan mondandódat, kéréseidet, felszólításaidat.
Vagyis nem fogja megtanulni, hogy mit jelent a nem.

Hiszek a szeretet erejében! Hiszem, hogy a gyerkőcöket sokat, de sokat kell dicsérni, szeretni, jutalmazni:)
De!
Ha igazán szereted, akkor elengedhetetlennek tartom a következetességet, a nevelést, már egészen pici korától.
A NEM, mindig jelentsen nemet! Az IGEN, pedig mindig jelentsen igent!
Ne feledd! Ha egy gyermeknek megígértél valamit, legyen szó jutalomról, esetleg büntetésről, azt muszáj betartanod, még ha ez kellemetlenséggel is jár számodra.
Nehéz egy angyalarcú, csodapofis lurkónak nemet mondani. De így és csak így válhat belőle egy következetes, szabályokat ismerő és betartó, ám szeretettel teli, kiegyensúlyozott felnőtt. Az addig eltöltött közös gyermekkor pedig így válik egy harmonikus kapcsolattá köztetek.

Üdvözlettel: Gyerkőcökkel Suttogó