Blog

Nyaral a család!

 

Az év egyik legveszélyesebb időszaka, ennél már csak a karácsony idegtépőbb, de arról még ráérünk beszélni. 🙂

Úgy gondoljuk és ösztönösen arra vágyunk, hogy a nyaralás a felhőtlen kikapcsolódás, pihenés, örömszerzés időszaka legyen. Erre emlékszünk tavalyról vagy régebbi nyaralásokról, mert a távolság és a boldog pillanatokat megörökítő képek ezt mutatják. Természetesen lehet, sőt kell is, hogy ilyen legyen, de ezért meg kell dolgozni!

Sok helyen a felgyorsult mindennapi élet miatt egyedül ilyenkor tölt ennyi időt együtt, összezárva a család. Ez az igazság pillanata! Ilyenkor ismerjük meg egymást igazán.

Jó, ha előre megbeszéljük, hogy ki mit szeretne kapni a nyaralástól, hogyan képzeli el ezt az időt! Nagyon sok konfliktust lehetne így elkerülni. Bár mindent nem, az csak illúzió, tehát ne is akarjuk elérni.
Viszont a pozitív gondolkodás, a sok nevetés nagyban segíthet, oldja a feszültséget.

De!
A legtöbbet az segít, ha elvárások helyett, kimondod, hogy mit szeretnél, ha megbeszélitek a programokat, feladatokat előre.

De nem csak arról beszélek, hogy a két felnőtt hogyan viselkedjen egymással!

Hiszen a gyerkőcök és köztetek is számtalan vitaforrás alakulhat ki, még ilyen oldott és kötetlen helyzetben is, mint a nyaralás. Mindig, de mindig kezeljétek gyerkőceiteket egyenrangú partnernek, hallgassátok meg kéréseiket, véleményüket. Ne éljetek vissza azzal, hogy ti vagytok a felnőttek és ezáltal hatalmatok van felettük.

Gondoljatok bele!

Ezt akkor szokták használni a felnőttek, ha tehetetlennek érzik magukat és ezzel védekeznek.
Ha éppen ti hibáztatok, tudjatok bocsánatot kérni, ismerjétek be tévedéseteket. Ezzel nagymértékben tudjátok erősíteni a szülő-gyermek kapcsolatot, bizalmat.
Nem azt akarom kifejezni, hogy nincsenek olyan szituációk, amikor igenis nemet kell mondanotok valamire, de tudjátok érvekkel megindokolni. „Azért, mert azt mondtam!”- ez nem indoklás.

Újfent elmondom: a gyerekek okosak, értelmesek, logikusak, bánjatok velük eszerint, megéri!
Használjátok fel ezt a csodás lehetőséget, a nyaralást arra, hogy közelebb kerüljetek gyerkőceitekhez és nem utolsó sorban párotokhoz.

És ne felejtsétek!

A megmaradt boldog fotók és a távolság mindent megszépít! Idővel. 🙂

Vidám, szeretettel és nevetéssel teli nyarat kívánok mindenkinek! 🙂

Üdvözlettel: Gyerkőcökkel Suttogó

Final-Logo copy