Blog

Túlkoros 8. osztályosok és 20-21 éves érettségizők!

A késői iskolakezdés elhallgatott következményei!

Beszéljünk erről is, amikor a “maradjon még egy évet oviban, hadd legyen még gyerek!” – elhangzik. Mert nagyon komoly problémákkal szembesülnek utólag az iskolát későn kezdő gyerkőcök!

Brigi 17,5 éves, 9. osztályos. Egy éve komoly kapcsolata van. Szülei tanácstalanok, mert nem tudják, hogyan értessék meg Brigivel, fontosabb a tanulás, a jövője, mint a szerelem. Hiszen most kezdte a középiskolát, több az elvárás, másképpen kellene tanulni, mint eddig.

Nincs jó hírem: 17,5 évesen a szerelem az egyik legfontosabb dolog a kamasz életében!

Ezelőtt 15-20-30… évvel ez nem volt téma, mert ennyi idős korra éppen az érettségi és felvételi előtt álltak a kamaszok! Itt már elfért egymás mellett a továbbtanulás felelőssége és a szerelem mindent elborító érzése is.


Dani 21 éves, júniusban érettségizett, most kezdte az egyetemet külföldön. Nem találja a helyét, bizonytalan és egy picit talajvesztett is. Idősebb minden csoporttársánál. Szülei folyamatosan elvárják Tőle, hogy egy idegen országban, idegen nyelven álljon helyt az egyetemen és mellette keressen munkát és tartsa el magát, hiszen már elmúlt 21 éves! 

„Bezzeg én az ő idejében! Felnőtt, viselkedjen is úgy!”

Igen, te az ő korában már 3 éve leérettségiztél!


De nézzük meg egy példán keresztül ezt  az ellentmondásokkal teli időszakot:

Benedek 18 éves múlt novemberben, 10. osztályos. 

Ha a véletlen folytán valamilyen szabálytalanságot követ el, a rendőrség, mint felnőtt polgárt, önállóan fogja felelősségre vonni. Ez annyira kiborítja Benedeket, hogy nem jár be az órákra, tanulmányi eredménye leromlik.

Az iskola behívatja a Szüleit, hogy tájékoztassák a kialakult helyzetről, kérik, hogy intézkedjenek.

Hogy is van ez?

Egyáltalán jogilag megteheti az iskola, hogy ezeket közölje egy harmadik féllel, ha nagykorú személyről beszélünk?

Vagy esetleg hogyan néz ki egy szülői értekezlet 10-11-12. osztályban? Aki még nincs 18 éves, annak kérem a szüleit, aki elmúlt, az pedig képviselje saját magát?

Hogyan élik meg ezek a kamaszok a felnőtté válást?

Egyáltalán mikor válnak felnőtté? 

18 évesen, ahogyan a jog kimondja? Vagy majd, ha eltartja magát? És mi van, ha közben családot alapít?

Ugye mennyi kérdés!

És nézzük meg most a kamasz/fiatal felnőtt oldaláról:

Dúlnak a hormonok, magasabb és erősebb vagyok, mint édesapám, édesanyám, ám mégis otthon lakom, ők vesznek mindent, rájuk szorulok anyagilag. 

Vagyis a pénz fog felnőtté tenni?

Mert ebben az időszakban csak itt, ebben érzik kevesebbnek magukat, ami még jobban frusztrálja őket!

Pedig mi szülők, pedagógusok, edzők tudjuk, hogy bizony nem csak az hiányzik a felnőtté váláshoz, hogy mennyi pénzed van!

De!

Mivel mindent később kezdenek, minden érési folyamat csúszik 1,5-2 évet, felborítjuk a kamaszkort, de legfőképpen a felnőtté válás folyamatát, csak mert 6 évesen a 

„Had legyen még egy évet gyerek!”

szemléletet választottuk. 

Nagyon nehéz feldolgozni azt a deficitet, amit a biológiai életkorhoz képest a több évvel elmaradt szellemi-műveltségi érés okoz!

Tény, hogy nem érünk egyformán, tudják ezt a világ összes országában. 

Nem is kell mindig, mindent egyformán teljesíteni, viszont ez akkor sem valósul meg, ha 7-8 évesen kezdjük az iskolát!

Sokat hangoztatom, hogy nem érünk egyformán, ez tény, de hittel vallom, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk gyermekeinkkel, az ő jövőjükkel szemben, ha nem 6 évesen kerülnek iskolába, mint a világ összes országában (kivéve, ahol már 5 évesen kezdik meg a 0. évet)!

Szerencsére nagyon sok szülőt sikerült meggyőznöm az elmúlt években, a 6 éves korban való iskolakezdésről, és kivétel nélkül, mindenhol igazi sikertörténet! Kiegyensúlyozott, boldog, szárnyaló, önbizalommal teli gyerkőccé vált mindegyikük.

Nem véletlenül beszélünk a következő életkori szakaszokról:

0-3 éves: kisgyermekkor

3-6 éves: óvodáskor

6-10 éves: kisiskoláskor

10-14 éves: serdülőkor

14-18 éves: kamaszkor

18-tól –  felnőttkor

Kérlek Benneteket, hogy amikor azon gondolkodtok, hogy menjen vagy ne menjen 6 évesen iskolába a gyerkőc, akkor hosszútávú hatásait is gondoljátok végig!

Világszinten ebben az évben is sok-sok millió 5-6 éves kezdi meg az iskolát!

Mi sem vagyunk kevesebbek! 

Bízom benne, hogy segítettem a döntésedben!

Üdv.: Gy.S.